De meerwaarde van persoonlijke assessments bij het selecteren van kandidaten

Als hiring manager wilt u natuurlijk de best mogelijke kandidaat voor uw openstaande vacature vinden. Vaardigheden en werkervaring zijn belangrijke factoren, maar er is nog een andere factor die vaak over het hoofd wordt gezien: persoonlijkheid. Daarom worden persoonlijkheidstesten en/of persoonlijke assessments steeds vaker ingezet bij het selecteren van kandidaten. In deze blog bespreken we waarom dergelijke persoonlijkheidstesten belangrijk zijn en hoe ze kunnen worden ingezet bij het selecteren van kandidaten.

31 mei 2023

Waarom zijn persoonlijkheidstesten belangrijk bij het selecteren van kandidaten?

Persoonlijkheidstesten, zoals een Persoonlijk Profiel Analyse (PPA), kunnen recruiters en hiring managers helpen om een beter inzicht te krijgen in het karakter van de sollicitant. Dit kan een belangrijke factor zijn bij het voorspellen van diens succes in een bepaalde functie. Door middel van persoonlijke assessments kan men de sterke en zwakke punten van een kandidaat identificeren. Ook kan het inzicht geven in hoe een kandidaat zich zal gedragen in bepaalde situaties en hoe deze zal omgaan met verschillende werkstijlen en culturen.

Hoe kunnen persoonlijke assessments worden ingezet bij het selecteren van kandidaten?

Het inzetten van dergelijke persoonlijke assessments kan op verschillende manieren bijdragen aan het selectieproces. Het kan inzicht geven in hoe goed het karakter van de sollicitant past bij de functie en het bedrijf. Daarnaast geeft het een duidelijker beeld van de behoeften en motivaties van een kandidaat. Zo kan een assessment bijdragen aan een betere match tussen de persoon, de functie en het bedrijf, en dus een hogere kans op langdurig dienstverband en retentie.

Gebruik persoonlijkheidstesten als extra selectiemiddel

Het is belangrijk om een test te kiezen die geschikt is voor de specifieke functie en de organisatie waarvoor wordt geworven. Idealiter kiest u een testmethode die wetenschappelijk onderbouwd is en een genuanceerd en compleet beeld geeft van de persoonlijkheid van de sollicitant, zonder deze in hokjes te plaatsen. Bij het interpreteren van de resultaten van zo’n test moet men zich bewust zijn van mogelijke vooroordelen in de test, zoals culturele vooroordelen of genderstereotypen, en hier rekening mee houden.

Persoonlijkheidstesten of PPA’s zijn één van de vele selectiemethoden die kunnen worden gebruikt om kandidaten te evalueren. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze niet de enige factor moeten zijn bij kiezen van een kandidaat, en vooral meerwaarde bieden als onderdeel van een uitgebreider selectieproces.

Resultaten van persoonlijke assessments zijn afhankelijk van de context

De resultaten van persoonlijkheidstesten moeten geïnterpreteerd worden binnen de context van de functie-eisen en het team waarin de kandidaat zal werken. Wat voor de ene functie een gunstige persoonlijkheidseigenschap kan zijn, kan voor een andere functie juist minder belangrijk zijn. Bovendien kan de interactie tussen de persoonlijkheid van de kandidaat en die van toekomstige teamleden van invloed zijn op de uiteindelijke prestaties. Daarom is het van belang dat de resultaten van persoonlijke assessments niet op zichzelf staan en altijd worden meegenomen in het bredere plaatje van de functie, het team en de organisatiecultuur.

Waardevolle informatie gedurende het sollicitatieproces

Een persoonlijk assessment of persoonlijkheidstest als extra onderdeel van de sollicitatieprocedure kan dus hiring managers en recruiters meer inzicht geven of de kandidaat goed past bij de functie en organisatie. In die context moeten de resultaten ook geïnterpreteerd worden, om misvattingen te voorkomen. Ook kan zo’n assessment helpen bij de verdere persoonlijke ontwikkeling van de kandidaat, omdat het inzicht geeft in sterke en minder sterke punten.

 

Gebruikt u al persoonlijke assessments in uw sollicitatieprocedures? Bij Personnel Search IT Recruitment is de Persoonlijk Profiel Analyse standaard onderdeel van de selectieprocedure voor IT-managers en directieleden. Wilt u voor de werving van andere functies ook graag een persoonlijkheidstest afnemen? Dan is dit natuurlijk mogelijk in overleg. We vertellen u graag meer.

Geschreven door:

Marc Vermeulen

Meer nieuws

Headhunter vindt de speld in de hooiberg

17 juni 2024

Waarom u niet de juiste IT-er vindt voor uw vacature

01 februari 2024

Talent werven? Verbeter de samenwerking tussen HR en recruiters!

12 september 2023

Geïnteresseerd?

neem contact met ons op