IT banen in NL

Werken in IT als expat

Ben je een expat, of wil je werken als expat? Personnel Search heeft jarenlange ervaring in het werven van expats voor gespecialiseerde IT-banen in Nederland. We ontzorgen zowel organisaties als expats zelf tijdens het relocatieproces, zodat zij zorgeloos aan hun nieuwe baan in Nederland kunnen beginnen.

Deze pagina biedt informatie voor expats over verhuizen naar en werken in Nederland. Is uw organisatie op zoek naar expats? Lees dan hier verder over expat recruitment.

Zijn er vereisten waaraan ik als expat moet voldoen om in Nederland te werken?

Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie. Als je binnen Europa woont en bent geboren, gelden er andere vereisten dan wanneer je buiten de EU woont of akomstig bent. In sommige gevallen heb je ook een werkvergunning nodig. Raadpleeg de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst voor meer informatie over jouw specifieke situatie.

Werken als IT-professional in Nederland

Als je een baan als IT-professional in Nederland wilt, kun je onze actuele vacatures voor expats bekijken. Deze organisaties staan open voor het aannemen van expats voor hun vacante positie(s). Is er iets dat past bij jouw technische vaardigheden en ervaring? Geweldig! Dan kun je solliciteren door rechtstreeks contact op te nemen met de recruiter of door het formulier in te vullen en jouw cv te uploaden.

Het sollicitatieproces

Onze recruiters nemen contact met je op om de functie en jouw kennis en ervaring te bespreken, om te kijken of er een mogelijke match is. Vervolgens testen we jouw technische vaardigheden met een online beoordeling. Als je slaagt, introduceren we je bij de opdrachtgever. De sollicitatiegesprekken met de opdrachtgever vinden plaats via videocalls. Meestal zijn 2 videocalls voldoende voor de opdrachtgever om een weloverwogen keuze te maken. Het arbeidscontract wordt opgesteld en we starten het verhuisproces.

Verhuizen naar Nederland – wat komt er bij kijken?

Bij emigratie naar Nederland zijn er verschillende dingen waarmee je rekening moet houden. Personnel Search kan je hierbij helpen en indien gewenst dingen voor je regelen. Als je naar Nederland wilt verhuizen, moet je uiteraard een huis vinden. Je moet ook worden geregistreerd bij de gemeente waar je gaat wonen. En je dient een burgerservicenummer (BSN) aan te vragen. Andere zaken die je moet regelen, zijn onder andere het openen van een bankrekening en het afsluiten van (verplichte) verzekeringen. Als je eenmaal in Nederland woont, moet je elk jaar jouw inkomstenbelasting bij de Nederlandse belastingdienst aangeven. Onze accountant zal je hier de eerste keer bij helpen.

Kosten van levensonderhoud in Nederland

De kosten van levensonderhoud in Nederland liggen iets hoger dan het Europese gemiddelde. Dit hangt echter sterk af van waar je in Nederland woont. Lees meer over hoeveel het gemiddeld kost om in Nederland te leven.

Wat je moet weten over de Nederlandse cultuur

De Nederlandse cultuur staat bekend om haar directe communicatiestijl, tolerantie en pragmatisme. Nederlanders hechten veel waarde aan persoonlijke vrijheid, gelijkheid en een sterk arbeidsethos. Ze zijn doorgaans rechtdoorzee en ruimdenkend, met een sterk gevoel van gemeenschap en sociale verantwoordelijkheid. Nederlanders fietsen of lopen vaak als primaire vervoersmiddelen. Ze hebben ook een rijke cultuur, met beroemde Nederlandse kunstenaars zoals Vincent van Gogh en Rembrandt, en traditionele evenementen zoals Koningsdag en Carnaval. Lees meer over de Nederlandse cultuur.

Moet ik Nederlands leren?

Het is niet nodig om Nederlands te leren, maar het is zeker nuttig in het dagelijkse leven buiten het werk. De meeste Nederlanders spreken goed Engels, dus het zou geen probleem moeten zijn om jezelf uit te drukken en te discussiëren met collega's op je nieuwe werkplek. Echter, als het bedrijf vindt dat het beter zou zijn als je enige kennis van de Nederlandse taal hebt, kan het zijn dat je enkele Nederlandse lessen moet volgen, mogelijk op kosten van de werkgever.

Ervaringen van andere expats uit de IT-sector

Wil je weten hoe andere expats onze begeleiding en hulp bij het sollicitatie- en verhuisproces hebben ervaren? Lees bijvoorbeeld hoe Jamie Vashagian zijn huidige baan als Product Owner via ons heeft gevonden en van Zuid-Afrika naar Nederland is verhuisd. Of neem contact met ons op als je wilt spreken met een recent geplaatste expat.

Conclusie: verhuizen naar een ander land kan uitdagend zijn. Als je overweegt om voor een baan naar Nederland te verhuizen, is het belangrijk om hier zelf onderzoek naar te doen, zodat je weet waar je aan begint.

Heb je al onderzoek gedaan en ben je ervan overtuigd dat Nederland de plek voor jou is? Bekijk dan onze huidige expat-vacatures in IT of vul het formulier hieronder in, zodat we contact met je kunnen opnemen.

Werken als IT expat
in Nederland