De 8 meest voorkomende redenen waarom medewerkers ontslag nemen

Het is vervelend als medewerkers je organisatie verlaten. Maar waarom doen ze dat? Als het goed is komt een ontslag niet zomaar uit de lucht vallen en zijn er diverse dingen aan vooraf gegaan. Is het toch erg onverwacht? Vaak heeft het ontslag te maken met meerdere redenen. We benoemen in deze blog de meest voorkomende redenen waarom medewerkers de organisatie verlaten.

28 jul. 2022

1. Salaris en secundaire voorwaarden niet (meer) competitief

Toen de medewerker in dienst kwam was diens salaris wellicht ‘marktconform’, maar is dat nog steeds zo? De inflatie stijgt, waardoor loon minder waard is dan een jaar geleden, en vanwege de krappe arbeidsmarkt stijgt ook de waarde van de medewerker voor andere organisaties. Die zijn vaak bereid om (flink) meer salaris te bieden. Dat wordt steeds interessanter, zeker als er daarnaast ook aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden worden geboden die ze nu niet hebben.

2. Te hoge werkdruk

Hoge werkdruk kan verschillende oorzaken hebben. Zoals onrealistische bedrijfsdoelstellingen, projecten die uitlopen en/of deadline naderen, of te weinig medewerkers om het werk uit te voeren. Wat de reden ook is, als de werkdruk te hoog wordt zijn er uiteindelijk twee mogelijk uitkomsten: óf iemand komt thuis te zitten met een burn-out, óf iemand vertrekt naar een andere organisatie in de hoop dat het daar beter zal gaan.

3. Onvoldoende ontwikkelmogelijkheden

Als medewerkers onvoldoende ruimte en tijd krijgen zich verder te ontwikkelen kan dat een bron van ontevredenheid zijn waardoor uiteindelijk de knoop wordt doorgehakt om de organisatie te verlaten. Bijvoorbeeld als ze geen tijd of budget krijgen om trainingen en cursussen te volgen. Maar ook als er geen doorgroeimogelijkheden zijn binnen de functie en organisatie zelf.

4. Werk-privé balans

In coronatijd kwamen veel medewerkers tot de conclusie dat gedeeltelijk thuiswerken zo slecht nog niet is. Geen reistijd of files, meer tijd om met partner en/of kinderen door te brengen en de ruimte om je dag wat flexibeler in te delen. De werk-privé balans is steeds belangrijker geworden. Ervaren uw medewerkers dat daar in de organisatie onvoldoende aandacht voor is? Dan staan ze mogelijk open voor een werkgever waar de balans beter gewaarborgd wordt.

5. Te weinig waardering

Niets is zo belangrijk voor de intrinsieke motivatie van je medewerkers als erkenning, waardering en vertrouwen. Waardering is meer dan alleen een goed salaris bieden: het is een schouderklopje, een welgemeend compliment, een uitje of cadeau om te bedanken voor hun inzet. Voelen medewerkers zich niet gewaardeerd, niet gezien en krijgen ze geen erkenning voor hun geleverde werk of inzet? Dan dalen meestal ook motivatie en werkplezier, met als gevolg dat de medewerker op zoek gaat naar een andere baan.

6. Ontevreden over management

Of het nu is omdat de medewerker en manager niet goed met elkaar overweg kunnen, of omdat de medewerker weinig vertrouwen heeft in de keuzes die door management en directie worden gemaakt – ontevredenheid over managers is één van de meest voorkomende redenen waarom iemand weggaat.

7. Bedrijfscultuur

Ook de bedrijfscultuur kan een reden zijn om een andere baan te accepteren. Soms omdat de bedrijfscultuur anders is voorgespiegeld dan deze daadwerkelijk is, soms omdat aspecten uit de bedrijfscultuur eerst charmant waren maar in de loop der tijd vervelend zijn worden. Het ‘hechte team’ bijvoorbeeld, wat inderdaad zó hecht is dat je er als nieuwe medewerker er niet tussen komt. Of de ‘work hard play hard’ mentaliteit die zo werd geroemd, terwijl er in de praktijk nooit tijd is om ook daadwerkelijk wat leuks te doen met collega's.

8. Zorgen over toekomst bedrijf

Er zijn veel verschillende zaken die voor onrust kunnen zorgen bij medewerkers – denk aan een overname, reorganisatie, nieuwe directie, of een belangrijke klant die failliet is. Welke koers gaat de organisatie varen? Past dat nog wel bij mij? Hoe toekomstbestendig is de organisatie nog? Allemaal vragen die spelen bij medewerkers waardoor ze gaan nadenken of uw organisatie nog wel de juiste werkgever voor ze is.

Hoe voorkom je verloop onder personeel?

Dit waren de 8 meest voorkomende redenen waarom medewerkers ontslag nemen. Verschillende daarvan zijn te voorkomen, andere hebben meer te maken met de persoon zelf. Lees ook hier de 10 tips om personeelsverloop te voorkomen.

 

Heb je zelf ontslag genomen, en zoek je een nieuwe baan in de IT? Bekijk dan direct onze openstaande vacatures!

Heeft er recent een ervaren IT-medewerker uw organisatie verlaten? Bent u op zoek naar een geschikte vervanger die beschikt over de juiste kennis en ervaring én die goed in het team past? Personnel Search IT Recruitment heeft meer dan 20 jaar ervaring met het werven van IT-personeel. Wij helpen u graag. Lees meer over onze werkwijze en dienstverlening.

Geschreven door:

Marc Vermeulen

Meer nieuws

Headhunter vindt de speld in de hooiberg

17 juni 2024

Waarom u niet de juiste IT-er vindt voor uw vacature

01 februari 2024

Talent werven? Verbeter de samenwerking tussen HR en recruiters!

12 september 2023

Geïnteresseerd?

neem contact met ons op