Wees duidelijk over salaris in vacature en krijg meer sollicitanten

In veel vacatures staat bij arbeidsvoorwaarden vermeld: ‘marktconform salaris’. Maar wat zegt dit nou eigenlijk? En wat doet deze onduidelijkheid met potentiële sollicitanten?

04 aug. 2022

Waarom een ‘marktconform salaris’ in vacaturetekst te vaag is

De officiële definitie van marktconform luidt: “hetgeen in overeenstemming is met de markt of het marktmechanisme; conform het marktprijzensysteem”. Een marktconform salaris is dus een salaris dat min of meer gelijk is aan dat wat de meeste professionals in een vergelijkbare functie en sector ontvangen.

Zolang niet duidelijk is wat andere professionals in hetzelfde vakgebied en functie verdienen, en vergelijkbare vacatures ook verwijzen naar ‘marktconform’, is er nog steeds geen duidelijk referentiekader voor een salarisindicatie voor de betreffende functie.

Onduidelijkheid over salaris schrikt kandidaten af

Deze onduidelijkheid over een concreet salaris schrikt kandidaten af, blijkt uit diverse onderzoeken. In Nederland wordt bij slechts 1 op de 3 vacatures een duidelijk salaris of salarisrange vermeldt. Bij de meerderheid van de vacatures staat er dus een onduidelijke term als ‘marktconform’ of ‘competitief salaris’. Uit onderzoek van een Britse jobsite blijkt dat maar liefst 26% van de kandidaten afhaakt als het salaris met dergelijke vage termen wordt aangeduid. Er wordt dus daadwerkelijk minder gesolliciteerd op een functie als er onduidelijkheid is over het geboden salaris.

Salaris is belangrijke factor in zoektocht nieuwe baan

Salaris is voor veel mensen een belangrijke drijfveer om een andere baan te zoeken of om juist langer bij de werkgever te blijven. Voor zo’n 78% van de werkzoekenden is salaris bepalend bij de keuze voor een nieuwe baan, en ruim 40% stoort zich er aan als het salaris niet duidelijk vermeldt wordt. Ontbreekt de informatie over salaris? Dan haakt 20% af, blijkt uit eerder onderzoek van Unique.

Salaris als onderscheidend vermogen in vacatures

Het moge duidelijk zijn dat het concreet vermelden van het salaris vacatures onderscheidend maakt en meer sollicitanten oplevert. Echter zijn bedrijven wat terughoudend hierin, onder andere omdat ze geen hoge salarissen kunnen bieden, geen onrust willen onder eigen medewerkers of niet willen dat sollicitanten het onderste uit de kan halen. Hoe kan je dan toch concreet zijn over salaris? We geven wat extra tips.

Geef een duidelijke salarisrange

Als je geen exact bedrag wil noemen kan je een salarisrange aangeven. Let daarbij wel op dat je deze range ook zo concreet mogelijk maakt. Soms zie je salarisranges voorbij komen waarbij het minimum en maximum salaris tot wel €1.800 verschillen. Dan is het voor de kandidaat nog steeds niet duidelijk waar deze op kan rekenen. Krijgt deze het maximale als wordt voldaan aan alle vereisten die in de vacature vermeldt staan? Of bijvoorbeeld het gemiddelde bedrag, in verband met doorgroeimogelijkheden? Idealiter vermeld je een range met maximaal €1.000 verschil. En bedenk: als je je nieuwe collega maximaal €3.500 wilt bieden, is het niet fair om een range tot €4.000 op te geven.

Beïnvloed het brein met bedragen

In prijspsychologie geldt o.a. dat bedragen met valutateken erbij als groter en duurder worden gezien dan bedragen zonder valutateken. In de horeca bijvoorbeeld wordt daarom steeds vaker een kaal getal achter een gerecht geplaatst, zodat het goedkoper lijkt. Andersom kan dit principe toegepast worden om het salaris in vacatureteksten zo groot en aantrekkelijk mogelijk te maken. Vermeld dus niet een salaris tussen de 3000 en 4000, maar een salaris tussen de €3.000,00 en €4.000,00. Door ook twee decimalen achter de komma te vermelden wordt het bedrag letterlijk zo groot mogelijk en dat beïnvloedt de waardeperceptie van het salaris voor de sollicitant op positieve wijze.

 

Twijfel of de vermelde salarisrange voldoende is om in de huidige markt geschikte kandidaten aan te trekken? Neem contact met ons op voor het vrijblijvend benchmarken van de vacature.

Geschreven door:

Dion Hagenaars

Meer nieuws

Headhunter vindt de speld in de hooiberg

17 juni 2024

Waarom u niet de juiste IT-er vindt voor uw vacature

01 februari 2024

Talent werven? Verbeter de samenwerking tussen HR en recruiters!

12 september 2023

Geïnteresseerd?

neem contact met ons op