10 tips om personeel te behouden

In de krappe arbeidsmarkt van nu zijn medewerkers de belangrijkste assets in de organisatie. Het betekent ook dat er nu veel kapers op de kust zijn en dat organisaties nóg beter hun best moet doen om personeel binnen te houden en verloop te voorkomen. Immers, het kost veel tijd en moeite om een geschikte vervanger te vinden en in de tussentijd stapelt het werk zich op voor de achterblijvers. Het is daarom dus belangrijk om ook aandacht te hebben voor het behouden van personeel, en niet alleen voor het aannemen van nieuwe medewerkers. We geven daarom 10 tips die u kunt toepassen voor beter personeelsbehoud.

25 jul. 2022

1. Onboarding

1 op de 3 medewerkers verlaat de organisatie weer binnen een jaar. Een goed onboardingtraject kan helpen om de medewerker beter te laten landen in de organisatie. Zowel qua introductie van de organisatie en collega’s als uitleg over de werkwijze, systemen en beleid.

2. Zorg voor concurrerende compensatie

Dat uit zich in de vorm van goed salaris en aantrekkelijke secundaire voorwaarden. Denk daarbij verder dan de ‘standaard’ aantal vakantiedagen, laptop & telefoon, bonusregeling of vrijdagmiddagborrels. Bedrijven bieden steeds vaker creatieve voorwaarden aan zoals onbeperkt vakantiedagen, sportschoolvergoeding, een 'mental health day' of een coach of mentor om de medewerker te ondersteunen bij persoonlijke en zakelijke ontwikkeling en ook werkgeluk.

3. Creëer een gezonde werkomgeving

Een gezonde werkomgeving geldt voor zowel de fysieke werkplek als voor de sfeer en bedrijfscultuur. Daarbij denkt u natuurlijk aan een ergonomische werkplek voor medewerkers. Maar denk ook aan een cultuur waarin collega’s zich veilig voelen om aan te geven waar ze mee zitten, waar ze tegenaanlopen, en waarin ze feedback kunnen uiten zonder er op afgerekend te worden.

4. Geef ruimte voor groei en ontwikkeling

Ontwikkelingen in vakgebieden zoals IT of marketing volgen elkaar in rap tempo op. Het is belangrijk dat medewerkers hiervan op de hoogte blijven, zodat zij ook het bedrijf hier in mee kunnen nemen. Geef daarom medewerkers de tijd, ruimte en budget om een relevante opleiding, training of cursus te volgen.

5. Erkenning en waardering

Erkenning en waardering van de inzet van medewerkers is cruciaal. Wanneer zij zich niet gewaardeerd voelen, zullen zij eerder geneigd zijn een andere baan te zoeken. Let er op dat er niet enkel waardering wordt getoond voor geboekte resultaten, maar ook voor de tijd en inzet die de medewerker er in heeft gestoken. Erkenning en waardering gaat immers om het totaalplaatje.

6. Voldoende uitdaging en verantwoordelijkheid

Uitdaging en verantwoordelijkheid in het werk zijn belangrijk voor de ontwikkeling van medewerkers én hun werkplezier. Bied daarin ook ruimte voor nieuwe ideeën en experimenten en geef ze daar voldoende verantwoordelijkheid voor. Het laat zien dat er vertrouwen is dat de medewerkers dit kunnen uitvoeren en het van meerwaarde is.

7. Goede relatie met leidinggevende

De leidinggevende is vaak één van de redenen waarom iemand de organisatie verlaat. Bijvoorbeeld vanwege slecht management of botsende karakters. Kijk bij het aannemen van nieuwe collega’s dus ook naar de persoonlijkheid en betrek de leidinggevende van het team bij het sollicitatieproces. Dan kun je vooraf inschatten of de karakters matchen en of zij met elkaar kunnen samenwerken.

8. Flexibel werken

Dit kan door hybride werken mogelijk te maken, als het werk zich daarvoor leent, waarbij gedeeltelijk vanuit huis en gedeeltelijk vanuit kantoor wordt gewerkt. Ook kan gekeken worden naar flexibele werktijden, bijvoorbeeld van 7 tot 15 uur, of van 10 tot 18 uur. Dat geeft medewerkers meer flexibiliteit om hun werk in te delen rondom andere aspecten van hun leven, zoals sporten of de kinderen wegbrengen/ophalen.

9. Aandacht voor welzijn

Het is steeds belangrijker om aandacht te schenken aan de fysieke én mentale gezondheid van medewerkers. Dat kan enerzijds door een gezonde werk-privé balans te bieden met hybride werken, een vitaliteitsprogramma aan te bieden of frequente stoelmassages te organiseren. Ook bieden steeds meer bedrijven een zogenaamde ‘mental health day’, wat niet echt een vrije dag is maar ook niet als ziekmelden telt, die medewerkers kunnen inzetten om weer even op te laden als de mentale gesteldheid dat nodig heeft.

10. Openstaande vacatures snel invullen

Als mensen weggaan verhoogt de werkdruk voor de resterende collega’s. Door te focussen op het zo snel mogelijk invullen van openstaande vacatures is de werkdruk spoedig weer beter verdeelt onder de resterende collega’s. Dat voorkomt dat zij overwerkt raken en uitvallen, waardoor de werkdruk wéér hoger wordt, etcetera.

 

Bent u nog op zoek naar nieuwe IT collega’s, ter vervanging of ter versterking? Wij helpen u graag.

Geschreven door:

Dion Hagenaars

Meer nieuws

Headhunter vindt de speld in de hooiberg

17 juni 2024

Waarom u niet de juiste IT-er vindt voor uw vacature

01 februari 2024

Talent werven? Verbeter de samenwerking tussen HR en recruiters!

12 september 2023

Geïnteresseerd?

neem contact met ons op