Headhunter vindt de speld in de hooiberg

In gesprek met Marc Vermeulen, eigenaar van Personnel Search IT Recruitment, vragen we wat een headhunter precies doet. Marc is met 25 jaar headhunting ervaring gepokt en gemazeld. Dat is niet onlogisch natuurlijk met zoveel ervaring als wereldwijde IT-headhunter. Recruitment en headhunting zijn de rode draden in zijn carrière.

17 jun. 2024

Wat is eigenlijk het verschil tussen een headhunter en een recruiter?

"Een headhunter wordt ingeschakeld wanneer een organisatie op zoek is naar invulling van een hoger management functie of specialistische ICT senior. De arbeidsmarkt is in dit segment overspannen, het aanbod gekwalificeerd personeel is nihil. Het unieke netwerk van de headhunter komt hier om de hoek kijken.

Gaat het om een medior of senior functie dan biedt de kennis en het netwerk van een recruiter voldoende soelaas. Het betreffen functies waar meer aanbod voor is in de markt. Bij Personnel Search IT Recruitment zoeken we altijd exclusief. Vanzelfsprekend zijn de kosten lager dan bij een headhunt-opdracht".

Waarom vindt een organisatie niet de juiste persoon voor een openstaande functie en een headhunter wel?

Marc lacht, "Dat komt door een groot mondiaal netwerk op bestuursniveau, dat ik door de jaren heb opgebouwd. Mijn ervaring met RPO (Recruitment Process Outsourcing) bij o.a. HP, Dell, Nuon en TMG is daarbij van onschatbare waarde. En aan de andere kant heb je de discretie die wordt verlangd van gegadigde kandidaten. Die moet ten alle tijden gewaarborgd blijven. Een organisatie treedt niet gemakkelijk in gesprek met iemand van de concurrent. Wij headhunters kunnen op een discrete manier peilen of er interesse is bij de persoon met de beste kwalificaties voor de job in kwestie."

Is Personnel Search een recruitmentbureau of een headhuntersbureau?

Bij Personnel Search benaderen we recruitment op een headhunt-achtige manier. Alle recruiters bij Personnel Search hebben een hoogwaardig netwerk vol met IT professionals, werken met een persoonlijke benadering en - niet onbelangrijk - kijken naar de mens achter de IT-er. Die moet happy zijn met de nieuwe baan. Binnen de cultuur van het nieuwe bedrijf passen. Daar varen alle partijen wel bij. Niets is zo vervelend als een opdrachtgever na enkele maanden opnieuw op zoek moet naar een nieuwe kandidaat. Eigenlijk zijn we headhunter en recruiter in één”.

Je zit al zo lang in het vak, met IT als nichemarkt, wat vind je zo leuk aan headhunting?

Marc gaat rechtop zitten, denkt even na, "het leuke is om toch die speld in de hooiberg te vinden. In combinatie met een bepaalde druk. De juiste kandidaat, met de juiste skills, moet bij voorkeur vorige week gestart zijn bij mijn opdrachtgever. Het sparren met meerdere stakeholders. Die druk doet iets met me, heerlijk is dat". Het gaat vaak om rollen binnen het hoger management of gespecialiseerde IT functies. Regelmatig binnen een complex veranderende organisatie. Je deint mee in die storm. Je moet dan feilloos aanvoelen wat jouw klant precies wil. "Die tevreden klant, dat geeft een enorme boost, alsof je in een ijsbad springt. Dat lijkt een koud kunstje…”.  Hij neemt een slok koffie en vervolgt "...dat is het zeker niet. Bedrijven die een dergelijke functie open hebben staan, kloppen uiteindelijk toch bij ons aan, vaak gefrustreerd. Waarom? Een eigen zoektocht heeft niets opgeleverd. In de markt wordt veel beloofd, maar weinig waargemaakt. Wij  leveren kwaliteit, dat hebben we in 22 jaar wel bewezen. En we zijn geen cowboys, dat weten de mensen. Dat kwaliteitsniveau staat bij ons hoog in het vaandel. Daarom vind je bij ons ook geen no-cure-no-pay. Bij bureaus die hier wel mee werken is de kans op een mismatch groot, is er veel minder aandacht en inspanning vanuit het bureau en zijn de uiteindelijke kosten niet volledig inzichtelijk. Als ik uiteindelijk geleverd heb wat er gevraagd werd, dan geeft dat een enorme voldoening”. Even blijft het stil, “ja wat heb ik toch een mooi vak” besluit hij.

Er zijn ongetwijfeld organisaties met openstaande functies die ook zoekende zijn naar de juiste man of vrouw met de juiste skills, hoe kunnen ze jou benaderen en wat zijn de eerste stappen?

Personnel Search IT Recruitment opereert in een zeer schaarse markt. Gelukkig zijn onze netwerken uniek te noemen. Daardoor kunnen wij opdrachtgevers nog steeds succesvol bedienen. Neem gerust contact met ons op via e-mail, telefoon of het contactformulier. We plannen op korte termijn een afspraak in, zodat alle wensen en eisen duidelijk zijn. Zodra alles helder is kunnen we van start.

Wilt u Marc Vermeulen rechtstreeks bellen? Dat kan via 06-46322914, een e-mail sturen kan natuurlijk ook.

Meer nieuws

Waarom u niet de juiste IT-er vindt voor uw vacature

01 februari 2024

Talent werven? Verbeter de samenwerking tussen HR en recruiters!

12 september 2023

Waarom Google reviews hét verschil kunnen maken

10 juli 2023

Geïnteresseerd?

neem contact met ons op