6 trends & ontwikkelingen in IT recruitment voor 2023
Ieder jaar weer spreken wij honderden bedrijven en duizenden kandidaten over verschillende vacatures in de IT. Uit al deze gesprekken hebben wij diverse trends en ontwikkelingen kunnen signaleren voor 2023. Van extra beoordelingsrondes in sollicitatieprocessen tot de groei van expat recruitment, je leest de laatste trends en ontwikkelingen in IT recruitment in deze blog.
1. Extra beoordelingsronde in recruitmentproces
Eén van de trends die we zien, is dat er in steeds meer vacatures wordt vermeld dat een technisch of persoonlijk assessment onderdeel is van de sollicitatieprocedure. Met een assessment kun je testen of een sollicitant daadwerkelijk over de gevraagde technische skills beschikt, en of deze ook qua persoonlijkheid en soft skills bij de organisatie past.
Het is een extra stuk beoordeling in het recruitmentproces waar werkgevers steeds vaker om vragen, en waar recruiters op in kunnen springen om dit voor de werkgever uit handen te nemen. Als recruiter ontzorg je de opdrachtgever nog meer én kun je betere kwaliteit kandidaten aanbieden. Natuurlijk biedt Personnel Search al enkele jaren ook technische testen en/of persoonlijke assessments aan gedurende het recruitmentproces.
2. Expat recruitment groeit
Wij verwachten een stevige groei in expat recruitment, het werven en aannemen van personeel uit het buitenland. Waarom? Onder andere vanwege de krappe arbeidsmarkt in Nederland, waar de prijs-kwaliteitverhouding steeds schever wordt. Maar ook omdat organisaties merken dat er ook over de grenzen ervaren IT-ers te vinden zijn met de juiste skills en scholing.
Een belangrijke voorwaarde voor de groei van expat recruitment is dat er een betrouwbare, ervaren recruitmentpartner bij betrokken is om dit te faciliteren. Er komt immers een hoop bij kijken waar zowel de opdrachtgever als kandidaat wat begeleiding bij kunnen gebruiken.
3. Remote work
Naast expat recruitment is er ook een groeiend aantal bedrijven wat wel buitenlands talent in dienst wil nemen, maar niet per se de behoefte heeft deze naar kantoor te laten komen. Alleen al in Noord-Amerika is dit jaar naar verwachting zo’n 25% van de kantoorbanen remote. Deze trend zie je ook in Nederland, met een groei in het aanbod van volledig remote IT vacatures. Enerzijds om talent uit andere landen aan te trekken, met alle voordelen van dien, anderzijds om binnen Nederland ervaren professionals in dienst te kunnen nemen, die qua reistijd en -afstand anders afgehaakt hadden.
4. Meer aandacht voor diversiteit en inclusie
Een divers personeelsbestand qua culturele en etnische achtergrond heeft een bewezen positief effect op creativiteit, innovatiekracht en oplossingsvermogen van organisaties. Maar los daarvan is het natuurlijk vooral belangrijk dat iedereen zich welkom voelt op zijn werkplek, ongeacht diens achtergrond, gender of seksuele geaardheid. Steeds meer bedrijven zetten zich in voor een diverse(re) en inclusieve werkplek waar medewerkers zich veilig voelen om zichzelf te zijn.
5. Hogere salarissen voor nieuwe kandidaten, beloning eigen personeel blijft achter
Deze is er één die iedere organisatie goed in de gaten moet houden. Wegens de krappe arbeidsmarkt durven sollicitanten steeds hogere salarissen te vragen en krijgen ze deze vaak ook, omdat er geen alternatief is. Zij verdienen dan vaak een hoop meer dan hun collega’s die al langer bij het bedrijf werken en meer ervaren zijn. Als je deze salarissen niet met elkaar op één lijn brengt, loop je het risico op scheve gezichten en in het ergste geval een verloop van personeel omdat ze zich niet gewaardeerd en onderbetaald voelen. Een benchmark van je salarishuis kan inzicht geven in de verschillen en hoe je tot een goede oplossing kan komen.
6. Snel kiezen of verliezen
In tegenstelling tot eerdere jaren hebben opdrachtgevers niet meer de luxe om kandidaten met elkaar te vergelijken om een keuze te maken, noch hebben ze weken de tijd om een beslissing te nemen. Deze ontwikkeling wordt steeds relevanter in de huidige war for talent. Wacht je te lang met reageren op je sollicitant omdat je hoopt op meer kandidaten om mee te vergelijken? Dan is die vaak al ingegaan op het aanbod van een andere potentiële werkgever.
Daarom adviseren wij opdrachtgevers om snel te beslissen of ze wel of niet verder willen met een kandidaat. Anders beslist deze voor je.
Hopelijk heeft dit artikel je een goed beeld gegeven van de huidige trends en ontwikkelingen in IT recruitment. Of je nu werkgever bent of recruiter, door inzicht in deze trends kun je jouw recruitmentproces verbeteren en ervoor zorgen dat je tijdig kan inspelen op veranderingen. Welke van deze ontwikkelingen zie jij als het meest relevant voor jouw organisatie?