Waarom soft skills net zo belangrijk zijn als technische vaardigheden bij het aannemen van IT-personeel

Bij het aannemen van nieuw personeel wordt er vaak vooral gekeken naar technische vaardigheden en opleiding. Maar de laatste jaren wordt er steeds meer belang gehecht aan soft skills, zoals interpersoonlijke communicatie, empathie en leiderschap. In deze blog zullen we uitleggen waarom het belangrijk is om ook naar deze soft skills te kijken bij het aannemen van nieuw personeel.

12 jun. 2023

Wat zijn soft skills en waarom zijn ze belangrijk?

Technische vaardigheden, ook wel ‘hard skills’ genoemd, zijn belangrijk voor het uitvoeren van de dagelijkse taken van een functie. In tegenstelling tot hard skills zijn soft skills meer gericht op emotionele intelligentie en sociale interacties.

Dat is minstens zo belangrijk, omdat deze vaardigheden zorgen voor een goede communicatie en samenwerking binnen het team. Zonder bepaalde soft skills kan een team niet optimaal functioneren, hoe goed de individuele teamleden ook zijn in hun vakgebied.

Drie voorbeelden van belangrijke soft skills voor IT-ers

Als IT-er zijn communicatieve vaardigheden belangrijk, en dan vooral hoe je met en naar anderen communiceert. Eén van de belangrijkste aspecten van goed teamwork! Verder zijn flexibiliteit en aanpassingsvermogen een must als het gaat om soft skills voor IT-ers. De werkzaamheden verschillen vaak van dag tot dag, en wanneer een klant een cruciale bug vindt of een langdurige storing ervaart, zal dit z.s.m. opgelost moeten worden met het team.

Er zijn nog veel meer voorbeelden van relevante soft skills te bedenken. Die zijn echter ook sterk afhankelijk van de context, zoals de functie en werkzaamheden die iemand moet uitvoeren, en diens rol of positie binnen het team.

Hoe identificeert u soft skills tijdens het wervingsproces?

Of iemand de benodigde soft skills heeft voor een specifieke rol is lastig te bepalen, omdat deze vaardigheden subjectiever en daarom moeilijker te kwantificeren zijn dan hard skills. Maar gelukkig betekent ‘lastig’ niet dat het onmogelijk is.

U kunt bijvoorbeeld referenties of aanbevelingen opvragen van eerdere werkgevers of collega’s die direct met de kandidaat hebben samengewerkt, en vragen naar specifieke situaties. Bijvoorbeeld hoe de kandidaat samenwerkt met anderen en problemen oplost. Dergelijke vragen kunt u natuurlijk ook direct aan de kandidaat stellen in een sollicitatiegesprek.

Ook zijn er diverse persoonlijke assessments beschikbaar die soft skills inzichtelijk maken, zoals de Persoonlijk Profiel Analyse (PPA). De resultaten hiervoor moeten zorgvuldig geïnterpreteerd worden binnen de context van de rol en het team waarin de sollicitant komt te werken.

Technische vaardigheden en soft skills: een perfecte combinatie

Soft skills zijn dus net zo belangrijk als technische vaardigheden bij het aannemen van nieuw personeel. Het is uiteindelijk de combinatie van soft skills en hard skills die van een gewone sollicitant een uitstekende collega maakt.  

 

Daarom is er bij Personnel Search IT Recruitment is er altijd aandacht voor soft skills bij het werven van IT-personeel voor opdrachtgevers. Onze recruiters spreken iedere kandidaat meerdere keren, zodat zij een goede indruk krijgen of deze persoon bij het team en de rol past. Bij executive search is een Persoonlijk Profiel Analyse (PPA) altijd onderdeel van de procedure, voor andere functies is dit mogelijk in overleg. Meer weten over onze werkwijze en hoe wij u kunnen helpen? Vraag dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan.

Geschreven door:

Dion Hagenaars

Meer nieuws

Headhunter vindt de speld in de hooiberg

17 juni 2024

Waarom u niet de juiste IT-er vindt voor uw vacature

01 februari 2024

Talent werven? Verbeter de samenwerking tussen HR en recruiters!

12 september 2023

Geïnteresseerd?

neem contact met ons op