Het belang van een sterk werkgeversmerk in een krappe arbeidsmarkt

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het voor bedrijven een uitdaging om getalenteerde werknemers aan te trekken én te behouden. Een sterk werkgeversmerk kan hierbij helpen. In deze blog bespreken we de voordelen van een goed werkgeversimago en hoe het kan bijdragen aan het aantrekken van toptalent en het behouden van uw huidige werknemers in een krappe arbeidsmarkt.

24 apr. 2023

Opvallen om toptalent aan te trekken

In een krappe arbeidsmarkt zijn er meer vacatures dan beschikbare werknemers. Het is daarom belangrijk om op te vallen ten opzichte van de concurrentie. Door uw imago als werkgever te versterken en uw bedrijfscultuur te promoten, kunt u uw bedrijf onderscheiden van uw concurrenten en aantrekkelijker worden voor getalenteerde professionals. Het resultaat? Een soepeler recruitmentproces, omdat (potentiële) kandidaten al bekend zijn met en geïnteresseerd zijn in uw organisatie(cultuur) en werkwijze.

Betere reputatie én prestaties

Een solide werkgeversmerk kan bijdragen aan hogere betrokkenheid en betere prestaties op de werkvloer. Werknemers voelen zich meer verbonden met uw organisatie en zijn gemotiveerder om bij te dragen aan het succes ervan. Dit kan leiden tot o.a. een hogere productiviteit, betere klantenservice en minder verloop onder personeel.

Bouw en aan een goede reputatie als werkgever

Het opzetten van een goed imago als werkgever vereist een diepgaand inzicht in de doelgroep, oftewel de potentiële nieuwe collega’s, en een effectieve strategie voor het creëren van een aantrekkelijke bedrijfscultuur en werkgeversmerk (ook wel ‘employer brand’ genoemd).

U kunt hier de eerste stappen in zetten door met medewerkers in gesprek te gaan over wat hen aanspreekt in het bedrijf. Waarom zijn zij er gaan werken? Hoe omschrijven zij de cultuur en kernwaarden van de organisatie? En, niet onbelangrijk, waarom blijven zij er werken? Met de inzichten uit deze vragen ligt er al een eerste basis om te bepalen waar het bedrijf als werkgever voor staat.

Is dit ook geschikt voor kleinere organisaties?

Ook kleine bedrijven kunnen een sterk werkgeversmerk opbouwen, door zich te richten op hun eigen, unieke voordelen en bedrijfscultuur. Dat is immers wat ze onderscheidend maakt ten opzichte van andere organisaties, en hoe ze werknemers aantrekken die goed bij bestaande teams en de cultuur passen.

Het is belangrijk om te onthouden dat ieder contactmoment met potentiële nieuwe collega’s van invloed kan zijn op uw werkgeversmerk. Bijvoorbeeld tijdens het sollicitatieproces en de onboarding. Pak dergelijke contactmomenten dus zorgvuldig aan en zorg dat u de kernwaarden en cultuur ook dan op positieve wijze uitstraalt.

Verwachtingmanagement is cruciaal

Weet u wat u uit wilt stralen als werkgever? Top! De volgende stap is het daadwerkelijk uitdragen van het werkgeversmerk in gedrag op de werkplek, zowel door management als de werkvloer. A zeggen en B doen is immers niet goed voor uw zorgvuldig opgebouwde reputatie. Als de werkelijkheid niet overeenkomt met de geschepte verwachtingen kunnen collega’s de organisatie gaan verlaten. Dat is funest, zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt. Creëer een eerlijk beeld van de bedrijfscultuur en kom gemaakte beloftes na, om teleurgestelde collega’s en een beschadigd werkgeversmerk te voorkomen.

Met een sterk werkgeversmerk heeft u een streepje voor

Zoals u ziet is een sterk werkgeversmerk cruciaal voor elk bedrijf dat personeel zoekt in de krappe arbeidsmarkt van vandaag. Het hebben van een aantrekkelijk en onderscheidend werkgeversmerk kan helpen bij het aantrekken van toptalent en het behouden van huidige werknemers.

Als recruitmentbureau merken wij dat het recruitmentproces over het geheel vlotter verloopt en dat de kwaliteit van kandidaten gemiddeld beter is wanneer wij werven voor organisaties met een goede reputatie als werkgever. Zo werven wij sneller betere kandidaten voor opdrachtgevers. Ook als u een extern recruitmentbureau inschakelt, heeft u dus baat bij een sterk werkgeversimago.

 

Personnel Search IT Recruitment heeft meer dan 20 jaar ervaring met het werven van gespecialiseerde en ervaren IT-professionals voor diverse organisaties. Ontdek hoe wij werken en welke recruitmentdiensten we bieden, of neem direct contact op voor een kennismaking.

Geschreven door:

Dion Hagenaars

Meer nieuws

Waarom u niet de juiste IT-er vindt voor uw vacature

01 februari 2024

Talent werven? Verbeter de samenwerking tussen HR en recruiters!

12 september 2023

Waarom Google reviews hét verschil kunnen maken

10 juli 2023

Geïnteresseerd?

neem contact met ons op