De consequenties van slechte recruitment
Als bedrijf vertrouw je erop dat je medewerkers hun werk goed uitvoeren en zo bijdragen aan het succes van de organisatie. Daarom is het aannemen van de juiste mensen op de juiste posities cruciaal om bedrijfsdoelstellingen te behalen.
Toch kan het gebeuren dat je de verkeerde persoon in dienst neemt, die niet goed op zijn plek zit of uiteindelijk niet geschikt blijkt voor de betreffende functie. Dat heeft verschillende gevolgen die kunnen doorsijpelen in de dagelijkse bedrijfsvoering.
In deze blog belichten we de 6 grootste mogelijke gevolgen van een niet geslaagde aanwerving.
1. Het kost veel extra geld
Dit is de meest voor de hand liggende consequentie van slechte rekrutering. Het kost de organisatie veel geld als de betrokken mensen het recruitmentproces van sourcing, interviewen en aannemen opnieuw moeten uitvoeren. Ook het geld dat besteed is aan het onboarding- en inwerktraject, waaronder bijvoorbeeld trainingen, moet opnieuw gespendeerd worden als een vervangende medewerker wordt aangenomen.
2. Minder goede sfeer op kantoor
Een nieuwe medewerker kan de verkeerde persoon zijn omdat de functie niet blijkt te passen, maar soms ook omdat ze qua karakter niet in het team passen. De collega kan de werksfeer negatief beïnvloeden, bijvoorbeeld omdat diegene geen klik heeft met de rest van het team of hen juist continu afleidt. Daardoor kunnen de andere teamleden minder goed hun werk doen en hebben ze het mogelijk minder goed naar hun zin.
3. Hogere werkdruk voor de achterblijvers
Wanneer na een tijdje blijkt dat de nieuwe collega toch geen blijvertje is, krijgen andere teamleden vaak tijdelijk meer werk om dit op te vangen. Dit extra werk bestaat deels uit het overnemen van het werk dat de collega uitvoerde, en soms deels uit puinruimen omdat er in de tussentijd veel fout is gegaan dat hersteld moet worden. Een ‘bad hire’ zorgt dus voor veel extra werk voor het bestaande team. En omdat het vanwege de krapte op de arbeidsmarkt veelal langer duurt voor je een nieuwe (goede!) collega vindt, zal deze extra werkdruk waarschijnlijk langdurig aanhouden.
4. Minder vertrouwen in management
Goede werknemers kunnen het vertrouwen in hun management verliezen als ze constateren dat er regelmatig verkeerde beslissingen worden genomen bij het aannemen van personeel. Immers, de manager was betrokken bij het indiensttredingsproces en heeft als het goed is meerdere gesprekken gehad met de kandidaat. Deze had dan, in de ogen van diens medewerkers, een betere inschatting moeten maken of de kandidaat daadwerkelijk geschikt was en in het team paste. Dat had een hoop tijd en werk gescheeld voor alle betrokkenen. Je ziet dan ook vaak dat als het vertrouwen in het management een deuk krijgt, de motivatie van medewerkers ook daalt.
5. Tijdverspilling
Als je een slecht presterende medewerker moet vervangen kost dat naast geld ook een hoop tijd. De werving en selectie moet opnieuw plaatsvinden, evenals het inwerktraject als er een nieuwe collega is aangenomen. De verspilde tijd die het kost om dit alles nogmaals te doen, had besteed kunnen worden aan allerlei andere taken en verantwoordelijkheden die van waarde zijn voor de dagelijkse bedrijfsvoering.
Overigens kun je overwegen om een gespecialiseerd recruitmentbureau in te schakelen, zodat eigen medewerkers en management hun tijd en werkzaamheden beter in kunnen delen. Zij hoeven niet belast te worden met een werving- en selectieprobleem als er ervaren recruitmentbureaus (zoals Personnel Search IT Recruitment) zijn die deze issues voor hen op kunnen lossen.
6. Meer verloop onder medewerkers
Met een beetje pech zet je met één slecht aangenomen medewerker de achterdeur wijd open voor het huidige personeel om ook hun heil ergens anders te zoeken. Immers behoren consequentie 2, 3 en 4 ook tot de acht meest voorkomende redenen waarom mensen ontslag nemen. Dan heb je een nog groter personeelsprobleem dan enkel het moeten vervangen van de nieuwe medewerker.
Het belang van goede & zorgvuldige recruitment
Als deze mogelijke gevolgen je één ding leren, is het dat goede recruitment ontzettend belangrijk is voor je organisatie. Zelfs als een vacature snel, “het liefst gisteren nog”, moet worden ingevuld, loont het om de tijd te nemen voor goede werving en selectie. Zodat je het kaf van het koren kan scheiden en eindigt met de juiste kandidaat voor de openstaande functie. Je voorkomt dan dat je te snel iemand aanneemt terwijl die naderhand niet goed genoeg blijkt te zijn. Dat kost je organisatie op lange termijn veel meer dan alleen tijd en geld.
Kost het zoeken en werven van kandidaten in de huidige krappe arbeidsmarkt (te) veel tijd? Of blijft een vacature lang open staan en kun je wat advies of hulp gebruiken? Personnel Search IT Recruitment ontzorgt organisaties met het werven van ervaren IT-personeel. En omdat we zowel naar karakter als naar technische skills kijken, kunnen we goed advies geven over of de kandidaat bij de organisatie past. Lees meer over onze dienstverlening en werkwijze en neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.