Waarom technisch testen essentieel is bij het aannemen van IT-personeel

Het aannemen van nieuw IT-personeel kan een uitdaging zijn, vooral als het gaat om het vinden van gekwalificeerde kandidaten met de juiste kennis en vaardigheden voor de functie. Gelukkig is er een oplossing: technisch testen. Dit is tegenwoordig een steeds belangrijker onderdeel van het sollicitatieproces. Ook bij Personnel Search gebruiken we dit al meerdere jaren in onze werving. We leggen in dit artikel uit waarom technisch testen cruciaal is als u nieuw IT-personeel wilt aannemen.

31 mrt. 2023

Technische kennis en kunde aantoonbaar maken

Door sollicitanten te testen op hun technische vaardigheden weet u zeker dat zij beschikken over de noodzakelijke kennis en skills voor de baan. Niets is zo vervelend als er na indiensttreding pas achter komen dat iemand toch niet zo ervaren is met bepaalde software, systemen of technieken als gedacht. Dan kunt u het wervingsproces weer opnieuw starten, met alle bijbehorende uren, kosten en administratie van dien.

Om dat te voorkomen kunt u technische testen onderdeel maken van de sollicitatieprocedure voor IT-functies. Of kiezen voor een recruitmentpartner die technisch testen aanbiedt in het wervingsproces, zoals Personnel Search IT Recruitment.

“Is die technische test niet té moeilijk?”

Deze vraag krijgen wij regelmatig van opdrachtgevers, wanneer we nog geen kandidaten hebben kunnen introduceren omdat niemand van hen geslaagd is voor de technische test. Het antwoord op deze vraag, daar kunnen we kort over zijn: nee.

Onze technische testen worden afgestemd op het senioriteitsniveau van de vacature. Het maakt immers veel verschil of iemand 3 jaar ervaring of al 10 jaar ervaring heeft met bijvoorbeeld PHP of C#. Haalt iemand de test niet? Dan is deze persoon simpelweg niet goed genoeg voor de openstaande functie.

Never trust, always verify

Ook als u iemand aanneemt die eerder bij een grote en gerenommeerde organisatie heeft gewerkt, loont het om diegene technisch te testen. Wij hebben zelf al meerdere malen meegemaakt dat kandidaten met een indrukwekkend CV door de mand vallen bij onze technische test en erg lage scores behalen.

Daarom stelt Personnel Search een kandidaat pas voor aan een opdrachtgever als deze de technische test met goed resultaat heeft afgerond. Dankzij het resultaat van de technische test weten wij zeker dat die persoon goed genoeg is om de openstaande IT-functie uit te voeren. Dit verhoogt de kans op een succesvolle plaatsing en langdurig dienstverband.

Inzicht in verbeterpunten voor de kandidaat

Ook de sollicitanten zelf waarderen het technisch testen. Het biedt hen de kans om de laten zien wat ze kunnen en het geeft dan een hoop voldoening als ze dan met een mooie score slagen. Hebben ze een onvoldoende gehaald, dan kunnen ze ook terugzien wat ze verkeerd hebben gedaan en die informatie gebruiken om hun eigen skills te verbeteren, voor toekomstige sollicitaties en assessments.

Til de werving IT-personeel naar een hoger niveau met technisch testen

Kort samengevat is het testen van technische vaardigheden voor IT-functies onmisbaar voor bedrijven om weloverwogen beslissingen te nemen over het aannemen van nieuwe IT-collega’s. Het toont aan of iemand de juiste kennis en ervaring heeft met bepaalde software, systemen en technieken om de functie goed uit te kunnen voeren. Dit geeft organisaties de zekerheid dat zij een geschikte sollicitant aannemen en verhoogt de kans op langdurig personeelsbehoud.

Geen idee hoe u technisch testen zelf aan kunt pakken? Geen zorgen, bij Personnel Search IT Recruitment is het technisch testen altijd onderdeel van het wervingsproces. Ongeacht of u kiest voor werving & selectie, interim of executive search.

Neem contact met ons op voor meer informatie over technisch testen. Wij helpen u graag met het vinden van geschikte kandidaten voor uw openstaande IT-vacatures en ontzorgen u hier volledig in.

 

Geschreven door:

Dion Hagenaars

Meer nieuws

Headhunter vindt de speld in de hooiberg

17 juni 2024

Waarom u niet de juiste IT-er vindt voor uw vacature

01 februari 2024

Talent werven? Verbeter de samenwerking tussen HR en recruiters!

12 september 2023

Geïnteresseerd?

neem contact met ons op